Antimicrobial efficiency of medicinal plants and their influence on cheeses quality

Milk and dairy products are the oldest and most widely consumed nutritious foods worldwide. They are highlighted as a source of high-quality proteins and the most important sources of bioactive peptides. Milk proteins have high nutritive value and remarkable medicinal properties. They are known as p...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001098122/Details
Matična publikacija: Mljekarstvo.com
70 (2020), 1 ; str. 3-12
Glavni autori: Puvača, Nikola M. (Author), Ljubojević, Dragana, veterinarka, Tomić, Vedran, Radišić, Robert, Milanović, Spasenija, Soleša, Dragan, Budakov, Dragana, Cara, Magdalena, Bursić, Vojislava, Petrović, Aleksandra, biologinja, Vuković, Gorica, Pelić, Miloš, Konstantinović, Bojan, Carić, Marijana
Vrsta građe: e-članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0102
Hrčak
LEADER 05197naa a22005054i 4500
001 NSK01001098122
003 HR-ZaNSK
005 20210520125559.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 210419s2020 ci d |o |0|| ||eng
024 7 |2 doi  |a 10.15567/mljekarstvo.2020.0102 
035 |a (HR-ZaNSK)001098122 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 636/639  |2 2011 
100 1 |a Puvača, Nikola M.  |4 aut 
245 1 0 |a Antimicrobial efficiency of medicinal plants and their influence on cheeses quality  |h [Elektronička građa] /  |c Nikola Puvača, Dragana Ljubojević Pelić, Vedran Tomić, Robert Radišić, Spasenija Milanović, Dragan Soleša, Dragana Budakov, Magdalena Cara, Vojislava Bursić, Aleksandra Petrović, Gorica Vuković, Miloš Pelić, Bojan Konstantinović, Marijana Carić. 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: 61 jed. 
504 |a Summary ; Sažetak. 
520 |a Milk and dairy products are the oldest and most widely consumed nutritious foods worldwide. They are highlighted as a source of high-quality proteins and the most important sources of bioactive peptides. Milk proteins have high nutritive value and remarkable medicinal properties. They are known as potential health-promoting ingredients of functional foods, and the dairy industry has already commercialized many milk proteins and peptide-based products which can be consumed as part of a regular daily diet. Besides, cheese is highly susceptible to contamination by pathogenic and spoilage microorganisms, which results in a decrease in its shelf life and cause serious risks to the consumers’ health. Nowadays, the food industry is continuously becoming more specialized towards meeting consumer needs and demands. Consumers demand safe products, which are also preferably free of synthetic additives. Therefrom to the need to search for natural additives has emerged. Botanicals and their extracts came to an interest as a natural alternative for cheese preservation and quality enhancer. Some substances have demonstrated good effects against most pathogens of cheese such as Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, and Salmonella spp. Nevertheless, it is not quite clear do the botanical addition affect cheese quality characteristics. This review aims to present the effect of added botanicals such as medicinal plants, herbs, spices and essential oils to cheeses in the function of protection against pathogens and spoilage microorganisms, as well as for their influence on the cheese quality. 
520 |a Mlijeko i mliječni proizvodi najstarija su i najčešće konzumirana hrana širom svijeta. Ističu se kao izvor visokokvalitetnih proteina i najvažniji izvor bioaktivnih peptida. Mliječni proteini imaju visoku nutritivnu vrijednost i izvanredna ljekovita svojstva. Poznati su kao potencijalni sastojci funkcionalne hrane koja promiče zdravlje, a mliječna industrija već je komercijalizirala mnoge mliječne proteine i proizvode na bazi peptida koji se mogu konzumirati kao dio redovite dnevne prehrane. Osim toga, sir je vrlo osjetljiv na kontaminaciju patogenim i mikroorganizmima kvarenja, što rezultira smanjenjem njegovog roka trajanja i uzrokuje ozbiljne rizike za zdravlje potrošača. Danas se prehrambena industrija sve više specijalizira, a metode obrade se stalno razvijaju kako bi zadovoljile potrebe i zahtjeve potrošača. Potrošači zahtijevaju proizvode koji su sigurni i po mogućnosti bez sintetskih aditiva, što je dovelo do potrebe za traženjem prirodnih alternativa. Ljekovito bilje i njihovi ekstrakti zanimljiva su prirodna alternativa za očuvanje i poboljšanje kvalitete sira. Neke su tvari pokazale dobre učinke protiv većine uzročnika kontaminacije sira, kao što su Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Salmonella spp. Ipak, nije sasvim jasno utječe li dodavanje ljekovitog bilja na promjene karakteristika sira. Cilj ovog rada bio je prikazati učinak dodanog ljekovitog bilja, začina i eteričnih ulja na sireve u funkciji zaštite i kvarenja uzrokovanog patogenima i mikroorganizmima, kao i njihovog utjecaja na kvalitetu sira. 
653 0 |a Mlijeko  |a Sir  |a Ljekovito bilje  |a Eterično ulje  |a Kvaliteta sira 
700 1 |a Ljubojević, Dragana,  |c veterinarka  |4 aut 
700 1 |a Tomić, Vedran  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Radišić, Robert  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Milanović, Spasenija  |4 aut 
700 1 |a Soleša, Dragan  |4 aut 
700 1 |a Budakov, Dragana  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Cara, Magdalena  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Bursić, Vojislava  |4 aut 
700 1 |a Petrović, Aleksandra,  |c biologinja  |4 aut 
700 1 |a Vuković, Gorica  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Pelić, Miloš  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Konstantinović, Bojan  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Carić, Marijana  |4 aut 
773 0 |t Mljekarstvo.com  |x 1846-4025  |g 70 (2020), 1 ; str. 3-12  |w nsk.(HR-ZaNSK)000625306 
981 |b Be2020  |b B02/20 
998 |b dalo2105 
856 4 0 |u https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0102 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/231949  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr