The influence of lactulose on growth and survival of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 in reconstituted sweet whey
Ovaj rad istražuje utjecaj laktuloze, dobro poznatog prebiotika, na rast i aktivnost probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki i njihovo preživljavanje u fermentiranoj sirutki tijekom 28 dana hladnog skladi...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000742109/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Mljekarstvo 59 (2009), 1 ; str. 20-27 |
Glavni autor: | Matijević, Bojan (-) |
Ostali autori: | Božanić, Rajka (-), Tratnik, Ljubica |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Mljekarstvo |
LEADER | 01807caa a2200313 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000742109 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20120828090727.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 100527s2009 ci ||| ||eng | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000742109 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | |a 636/637 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Matijević, Bojan | |
245 | 1 | 4 | |a The influence of lactulose on growth and survival of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 in reconstituted sweet whey / |c Bojan Matijević, Rajka Božanić, Ljubica Tratnik. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 24 jed | ||
504 | |a Sažetak | ||
520 | |a Ovaj rad istražuje utjecaj laktuloze, dobro poznatog prebiotika, na rast i aktivnost probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki i njihovo preživljavanje u fermentiranoj sirutki tijekom 28 dana hladnog skladištenja. Koncentracija laktuloze u slatkoj rekonstituiranoj sirutki bila je 5 i 10 g/kg. Fermentacija sirutke s Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 bila je 1,8 sati kraća (≈11 sati) u odnosu na fermentaciju s Lactobacillus acidophilus La-5 (≈13 sati). Dodatak laktuloze u rekonstituiranu slatku sirutku produžio je vrijeme fermentacije oba probiotika, ali nije utjecao na broj živih bakterijskih stanica na kraju fermentacije | ||
653 | 0 | |a Laktuloza |a Probiotičke bakterije | |
700 | 1 | |a Božanić, Rajka | |
700 | 1 | |a Tratnik, Ljubica | |
773 | 0 | |t Mljekarstvo |x 0026-704X |g 59 (2009), 1 ; str. 20-27 | |
981 | |b B07/09 |p CRO | ||
998 | |a dalo100830 |c đluo120828 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://hrcak.srce.hr/mljekarstvo |y Mljekarstvo |