The influence of lactulose on growth and survival of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 in reconstituted sweet whey

Ovaj rad istražuje utjecaj laktuloze, dobro poznatog prebiotika, na rast i aktivnost probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki i njihovo preživljavanje u fermentiranoj sirutki tijekom 28 dana hladnog skladi...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000742109/Details
Matična publikacija: Mljekarstvo
59 (2009), 1 ; str. 20-27
Glavni autor: Matijević, Bojan (-)
Ostali autori: Božanić, Rajka (-), Tratnik, Ljubica
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Mljekarstvo
LEADER 01807caa a2200313 i 4500
001 NSK01000742109
003 HR-ZaNSK
005 20120828090727.0
007 ta
008 100527s2009 ci ||| ||eng
035 |a (HR-ZaNSK)000742109 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 |a 636/637  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Matijević, Bojan 
245 1 4 |a The influence of lactulose on growth and survival of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 in reconstituted sweet whey /  |c Bojan Matijević, Rajka Božanić, Ljubica Tratnik. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 24 jed 
504 |a Sažetak 
520 |a Ovaj rad istražuje utjecaj laktuloze, dobro poznatog prebiotika, na rast i aktivnost probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki i njihovo preživljavanje u fermentiranoj sirutki tijekom 28 dana hladnog skladištenja. Koncentracija laktuloze u slatkoj rekonstituiranoj sirutki bila je 5 i 10 g/kg. Fermentacija sirutke s Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 bila je 1,8 sati kraća (≈11 sati) u odnosu na fermentaciju s Lactobacillus acidophilus La-5 (≈13 sati). Dodatak laktuloze u rekonstituiranu slatku sirutku produžio je vrijeme fermentacije oba probiotika, ali nije utjecao na broj živih bakterijskih stanica na kraju fermentacije 
653 0 |a Laktuloza  |a Probiotičke bakterije 
700 1 |a Božanić, Rajka 
700 1 |a Tratnik, Ljubica 
773 0 |t Mljekarstvo  |x 0026-704X  |g 59 (2009), 1 ; str. 20-27 
981 |b B07/09  |p CRO 
998 |a dalo100830  |c đluo120828 
856 4 2 |u http://hrcak.srce.hr/mljekarstvo  |y Mljekarstvo