Klimatske promjene - potencijalna prijetnja još znatnijoj pojavnosti mikotoksina

Tijekom posljednjeg desetljeća znanstven- ici sve više ukazuju na globalno zagrijavanje, dovodeći klimatske promjene u poveznicu s novom strukturom vrsta plijesni producenata mikotoksina po geografskim područjima svi- jeta. Izraženije klimatske promjene mogu u budućnosti izmijeniti otpornost d...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001084118/Details
Matična publikacija: Veterinarska stanica (Online)
51 (2020), 6 ; str. 659-671
Glavni autori: Pleadin, Jelka (Author), Zadravec, Manuela, Lešić, Tina, Frece, Jadranka, Vasilj, Višnja, Markov, Ksenija
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.46419/vs.51.6.8
Hrčak
LEADER 04175naa a22004334i 4500
001 NSK01001084118
003 HR-ZaNSK
005 20210113102524.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 201210s2020 ci d |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.46419/vs.51.6.8 
035 |a (HR-ZaNSK)001084118 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 66  |2 2011 
080 1 |a 60  |2 2011 
080 1 |a 55  |2 2011 
100 1 |a Pleadin, Jelka  |4 aut 
245 1 0 |a Klimatske promjene - potencijalna prijetnja još znatnijoj pojavnosti mikotoksina  |h [Elektronička građa] /  |c Jelka Pleadin, Manuela Zadravec, Tina Lešić, Jadranka Frece, Višnja Vasilj, Ksenija Markov. 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: 63 jed. 
504 |a Sažetak ; Summary. 
520 |a Tijekom posljednjeg desetljeća znanstven- ici sve više ukazuju na globalno zagrijavanje, dovodeći klimatske promjene u poveznicu s novom strukturom vrsta plijesni producenata mikotoksina po geografskim područjima svi- jeta. Izraženije klimatske promjene mogu u budućnosti izmijeniti otpornost domaćina i interakciju domaćin-patogen te imati znatan utjecaj na razvoj toksikogenih plijesni i produk- ciju mikotoksina kao njihovih sekundarnih metabolita. Novonastala klimatološka situ- acija izaziva sve veću pozornost i zahtijeva nove dijagnostičke alate, kao i nove spoznaje o biološkim karakteristikama poljoprivrednih kultura koje se uzgajaju i genetici toksikogenih plijesni. Zbog sve povoljnijih klimatskih uvjeta za rast Aspergillus flavus na području Europe, u narednom razdoblju postoji povećani rizik od onečišćenja žitarica izrazito toksičnim aflatok- sinima. Ujedno, profil mikotoksigenih vrsta Fusarium počinje se sve znatnije mijenjati, a posebno je zabrinjavajući porast onečišćenja s F. graminearum u sjevernom i središnjem dije- lu Europe. S obzirom na očigledne klimatske promjene, potrebna su daljnja istraživanja koja uključuju „prediktivne modele“ s više vari- jabli, a koji bi u bliskoj budućnosti omogućili kvalitetni pristup strategiji prevencije kontam- inacije toksikotvornim plijesnima i mikotok- sinima u hrani i hrani za životinje. 
520 |a Over the last decade, scientists have increasingly pointed to global warming, linking climate change to a new structure of mycotoxin-producing mould species across the world. In the future, more pronounced climate changes may alter host resistance and host-pathogen interaction, and have a significant impact on the development of toxicogenic moulds and the production of mycotoxins as their secondary metabolites. The newly emerging climatological situation is attracting increasing attention, demanding new diagnostic tools and new insights into the biological characteristics of cultivated crops and the genetics of toxicogenicmoulds. In Europe, the climate conditions are highly favourable for the growth of Aspergillus flavus, bringing increased future risk of contamination of cereals with highly toxic aflatoxins. Meanwhile, the profile of mycotoxigenic species of Fusarium is beginning to change significantly, and increased reports of contamination with F. graminearum in northern and central Europe are particularly worrisome. Given the obvious climate change, further research is needed that will include predictive models with several variables, to provide an appropriate future approach to the strategy of preventing contamination by toxic moulds and mycotoxins in food and feed. 
653 0 |a Mikotoksini  |a Plijesni  |a Klimatske promjene  |a Geografska područja  |a Prevencija 
700 1 |a Zadravec, Manuela  |4 aut 
700 1 |a Lešić, Tina  |4 aut 
700 1 |a Frece, Jadranka  |4 aut 
700 1 |a Vasilj, Višnja  |4 aut 
700 1 |a Markov, Ksenija  |4 aut 
773 0 |t Veterinarska stanica (Online)  |x 1849-1170  |g 51 (2020), 6 ; str. 659-671  |w nsk.(HR-ZaNSK)000855872 
981 |b Be2020  |b B01/20 
998 |b dalo2101 
856 4 0 |u https://doi.org/10.46419/vs.51.6.8 
856 4 0 |u http://hrcak.srce.hr/243743  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr