A multidisciplinary approach to the characterisation of autochthonous Istrian olive (Olea europaea L.) varieties
Sažetak: Istarska se županija odlikuje dugom tradicijom maslinarstva i uljarstva te znatnom;;biološkom raznolikošću lokalnih genetskih resursa masline (Olea europaea L.). Maslinovo je;;ulje jedan od najvažnijih tipičnih prehrambenih proizvoda u Istri. S obzirom na trenutačnu;;tendenciju potrošača da...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716982/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 4 ; str. 347-354 |
Glavni autor: | Poljuha, Danijela (-) |
Ostali autori: | Sladonja, Barbara (-), Brkić Bubola, Karolina, Radulović, Marina, Brščić, Kristina, Šetić, Elvino, Krapac, Marin, Milotić, Aldo |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 02288caa a2200373 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000716982 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20120907110713.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091022s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)719554 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000716982 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 631/635 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Poljuha, Danijela | |
245 | 1 | 2 | |a A multidisciplinary approach to the characterisation of autochthonous Istrian olive (Olea europaea L.) varieties / |c Danijela Poljuha, Barbara Sladonja, Karolina Brkić Bubola, Marina Radulović, Kristina Brščić, Elvino Šetić, Marin Krapac and Aldo Milotić. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 33 jed | ||
520 | 8 | |a Sažetak: Istarska se županija odlikuje dugom tradicijom maslinarstva i uljarstva te znatnom;;biološkom raznolikošću lokalnih genetskih resursa masline (Olea europaea L.). Maslinovo je;;ulje jedan od najvažnijih tipičnih prehrambenih proizvoda u Istri. S obzirom na trenutačnu;;tendenciju potrošača da odabiru tipične proizvode, prijeko je potrebno definirati autohtone;;istarske sorte maslina te istaknuti specifičnosti pojedinih vrsta ulja. U tu svrhu primijenjen je;;multidisciplinarni pristup. U radu su opisane četiri sorte maslina (Buža, Buža puntoža,;;Istarska bjelica i Rosinjola) i dan je njihov morfološki i molekularni opis, te prikazani;;rezultati kemijske analize sortnih ulja. Također su određeni i opisani sljedeći parametri:;;ukupno 23 morfološke značajke sorte, mikrosatelitni profili na 12 SSR lokusa, indeks;;ekstrakcije ulja, mali udjeli određenih sastojaka, boja i antioksidacijska aktivnost maslinova;;ulja;; | |
653 | 0 | |a Maslina |a Maslinovo ulje |a Antioksidansi | |
653 | 5 | |a Istra | |
700 | 1 | |a Sladonja, Barbara | |
700 | 1 | |a Brkić Bubola, Karolina | |
700 | 1 | |a Radulović, Marina | |
700 | 1 | |a Brščić, Kristina | |
700 | 1 | |a Šetić, Elvino | |
700 | 1 | |a Krapac, Marin | |
700 | 1 | |a Milotić, Aldo | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 4 ; str. 347-354 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B09/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091022 |c vol2o120907 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |