A multidisciplinary approach to the characterisation of autochthonous Istrian olive (Olea europaea L.) varieties

Sažetak: Istarska se županija odlikuje dugom tradicijom maslinarstva i uljarstva te znatnom;;biološkom raznolikošću lokalnih genetskih resursa masline (Olea europaea L.). Maslinovo je;;ulje jedan od najvažnijih tipičnih prehrambenih proizvoda u Istri. S obzirom na trenutačnu;;tendenciju potrošača da...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716982/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 4 ; str. 347-354
Glavni autor: Poljuha, Danijela (-)
Ostali autori: Sladonja, Barbara (-), Brkić Bubola, Karolina, Radulović, Marina, Brščić, Kristina, Šetić, Elvino, Krapac, Marin, Milotić, Aldo
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02288caa a2200373 ir4500
001 NSK01000716982
003 HR-ZaNSK
005 20120907110713.0
007 ta
008 091022s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)719554 
035 |a (HR-ZaNSK)000716982 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 631/635  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Poljuha, Danijela 
245 1 2 |a A multidisciplinary approach to the characterisation of autochthonous Istrian olive (Olea europaea L.) varieties /  |c Danijela Poljuha, Barbara Sladonja, Karolina Brkić Bubola, Marina Radulović, Kristina Brščić, Elvino Šetić, Marin Krapac and Aldo Milotić. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 33 jed 
520 8 |a Sažetak: Istarska se županija odlikuje dugom tradicijom maslinarstva i uljarstva te znatnom;;biološkom raznolikošću lokalnih genetskih resursa masline (Olea europaea L.). Maslinovo je;;ulje jedan od najvažnijih tipičnih prehrambenih proizvoda u Istri. S obzirom na trenutačnu;;tendenciju potrošača da odabiru tipične proizvode, prijeko je potrebno definirati autohtone;;istarske sorte maslina te istaknuti specifičnosti pojedinih vrsta ulja. U tu svrhu primijenjen je;;multidisciplinarni pristup. U radu su opisane četiri sorte maslina (Buža, Buža puntoža,;;Istarska bjelica i Rosinjola) i dan je njihov morfološki i molekularni opis, te prikazani;;rezultati kemijske analize sortnih ulja. Također su određeni i opisani sljedeći parametri:;;ukupno 23 morfološke značajke sorte, mikrosatelitni profili na 12 SSR lokusa, indeks;;ekstrakcije ulja, mali udjeli određenih sastojaka, boja i antioksidacijska aktivnost maslinova;;ulja;; 
653 0 |a Maslina  |a Maslinovo ulje  |a Antioksidansi 
653 5 |a Istra 
700 1 |a Sladonja, Barbara 
700 1 |a Brkić Bubola, Karolina 
700 1 |a Radulović, Marina 
700 1 |a Brščić, Kristina 
700 1 |a Šetić, Elvino 
700 1 |a Krapac, Marin 
700 1 |a Milotić, Aldo 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 4 ; str. 347-354  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B09/08  |p CRO 
998 |a luko091022  |c vol2o120907 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology