Effect of climate and ripening on sour cherry Maraska and Oblačinska bioactive properties

The aim of this study was to examine the influence of climate conditions and ripening on total phenols (TP), total monomeric anthocyanins (TAC) and antioxidant capacity (AC) of Maraska and Oblačinska sour cherries. For that reason, TP using Folin-Ciocalteau reagent, TAC by pH-differential method and...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001024730/Details
Matična publikacija: Glasnik zaštite bilja (Online)
41 (2018), 6 ; str. 10-20
Glavni autori: Repajić, Maja (Author), Vidrih, Rajko, Hribar, Janez, Puškar, Boris, Dugalić, Krunoslav, Jurković, Zorica, Levaj, Branka
Vrsta građe: e-članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.2
Hrčak
LEADER 03360naa a22004214i 4500
001 NSK01001024730
003 HR-ZaNSK
005 20190612133231.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 190321s2018 ci |o |0|| ||eng
024 7 |2 doi  |a 10.31727/gzb.41.6.2 
035 |a (HR-ZaNSK)001024730 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 631/635  |2 2011 
100 1 |a Repajić, Maja  |4 aut 
245 1 0 |a Effect of climate and ripening on sour cherry Maraska and Oblačinska bioactive properties  |h [Elektronička građa] /  |c Maja Repajić, Rajko Vidrih, Janez Hribar, Boris Puškar, Krunoslav Dugalić, Zorica Jurković, Branka Levaj. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: str. 19-20. 
504 |a Abstract ; Sažetak. 
520 |a The aim of this study was to examine the influence of climate conditions and ripening on total phenols (TP), total monomeric anthocyanins (TAC) and antioxidant capacity (AC) of Maraska and Oblačinska sour cherries. For that reason, TP using Folin-Ciocalteau reagent, TAC by pH-differential method and AC via DPPH method were determined in Maraska and Oblačinska sour cherry samples harvested in Zadar and Osijek area in 2014 at three maturity stages. Despite that statistical analysis showed significant differences in TP and AC between cultivars and growing locations, obtained results revealed considerable functional properties of both cultivars. Still, Maraska achieved higher TP, TAC and AC values compared to Oblačinska. Furthermore, Mediterranean climate conditions positively affected on bioactive compounds accumulation in both cultivars, where generally the highest contents of examined bioactive compounds were accomplished at the latest harvest date. 
520 |a Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj klimatskih uvjeta i zrenja na ukupne fenole (TP), ukupne monomerne antocijane (TAC) i antioksidacijski kapacitet (AC) višnji Maraska i Oblačinska. Iz tog su razloga u uzorcima višnje Maraska i Oblačinska ubranih u okolici Zadra te Osijeka 2014. godine u tri stupnja zrelosti određeni TP korištenjem Folin-Ciocalteau reagensa, TAC pH-diferencijalnom metodom i AC metodom DPPH. Unatoč tomu što je statistička analiza pokazala značajne razlike u TP i AC između kultivara i lokacija uzgoja, dobiveni rezultati pokazuju značajna funkcionalna svojstva oba kultivara. Ipak, Maraska je postigla veće TP, TAC i AC vrijednosti u odnosu na Oblačinsku. Nadalje, mediteranski klimatski uvjeti pozitivno su utjecali na akumulaciju bioaktivnih spojeva u oba kultivara, pri čemu je najviši sadržaj uglavnom svih ispitivanih bioaktivnih spojeva postignut u zadnjem terminu berbe. 
653 0 |a Višnja  |a Kultivari višnje  |a Klima  |a Zrenje  |a Biološki aktivni spojevi 
700 1 |a Vidrih, Rajko  |4 aut 
700 1 |a Hribar, Janez  |4 aut 
700 1 |a Puškar, Boris  |4 aut 
700 1 |a Dugalić, Krunoslav  |4 aut 
700 1 |a Jurković, Zorica  |4 aut 
700 1 |a Levaj, Branka  |4 aut 
773 0 |t Glasnik zaštite bilja (Online)  |x 2584-3265  |g 41 (2018), 6 ; str. 10-20  |w nsk.(HR-ZaNSK)000965205 
981 |b Be2018  |b B01/18 
998 |b dalo1904  |b dali1906 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.2 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/213898  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr