Ciklopiazonična kiselina

Mikotoksini su proizvodi sekundarnog metabolizma toksikogenih plijesni koji predstavljaju vrlo česte onečišćivače hrane i hrane za životinje. Ciklopiazonična kiselina (CPA) je indol-tetraminska kiselina koju sintetiziraju različite plijesni iz rodova Penicillium (P. griseofulvum, P. camemberti, P. c...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001079512/Details
Matična publikacija: Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online)
14 (2019), 1/2 ; str. 33-38
Glavni autori: Kiš, Maja, inženjerka bioprocesnog inženjerstva (Author), Vulić, Ana, Kmetič, Ivana, Lešić, Tina, Murati, Teuta, Pleadin, Jelka
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.4
Hrčak
LEADER 03612naa a22004334i 4500
001 NSK01001079512
003 HR-ZaNSK
005 20201202140029.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 201102s2019 ci a |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.31895/hcptbn.14.1-2.4 
035 |a (HR-ZaNSK)001079512 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 636/639  |2 2011 
080 1 |a 66  |2 2011 
100 1 |a Kiš, Maja,  |c inženjerka bioprocesnog inženjerstva  |4 aut 
245 1 0 |a Ciklopiazonična kiselina  |h [Elektronička građa] :  |b toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina = Cyclopiazonic acid : toxicity and prevalence of insufficiently investigated mycotoxin /  |c Maja Kiš, Ana Vulić, Ivana Kmetič, Tina Lešić, Teuta Murati, Jelka Pleadin. 
246 3 1 |a Cyclopiazonic acid :  |b toxicity and prevalence of insufficiently investigated mycotoxin 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: str, 37-38. 
504 |a Sažetak ; Abstract. 
520 |a Mikotoksini su proizvodi sekundarnog metabolizma toksikogenih plijesni koji predstavljaju vrlo česte onečišćivače hrane i hrane za životinje. Ciklopiazonična kiselina (CPA) je indol-tetraminska kiselina koju sintetiziraju različite plijesni iz rodova Penicillium (P. griseofulvum, P. camemberti, P. commune, P. dipodomyicola) i Aspergillus (A. flavus, A. oryzae, A. tamarii). CPA je prirodni kontaminant hrane biljnog (kukuruz, kikiriki, riža) i animalnog podrijetla, uključujući mlijeko, sir i suhomesnate proizvode. Česta zajednička pojavnost CPA i aflatoksina u hrani i hrani za životinje upućuje na moguće sinergističko djelovanje. Iako toksični učinci CPA nisu detaljno proučeni, kod pojedinih životinjskih vrsta dokazano je tremorgeno, neurokemijsko i imunosupresivno djelovanje. S obzirom da je CPA slabo istražen mikotoksin, nužna su daljnja istraživanja njegove toksičnosti, pojavnosti te sinergističkog učinka više različitih mikotoksina koji se mogu nalaziti u istoj namirnici. 
520 |a Mycotoxins are secondary metabolism products of toxigenic fungi that represent common contaminants of food and feed. Cyclopiazonic acid (CPA) is an indole-tetramic acid synthesized by moulds of the genera Penicillium (P. griseofulvum, P. camemberti, P. commune, P. dipodomyicola) and Aspergillus (A. flavus, A. oryzae, A. tamarii). CPA is a natural contaminant of vegetal products (corn, peanuts, rice) and food of animal origin including milk, cheese and fermented meat products. Common co-occurence of CPA and aflatoxins indicates a possible synergistic effect. Although the toxicity of CPA was not examined in detail, some animal species confirmed its tremorgenic, neurochemical and immunosupressive properties. Given the scarcity of the data about CPA, further research of its toxicity, prevalence and synergistic effects of different co-occuring mycotoxins, are required. 
653 0 |a Ciklopiazonična kiselina  |a Mikotoksini  |a Hrana za životinje  |a Hrana  |a Toksičnost 
700 1 |a Vulić, Ana  |4 aut 
700 1 |a Kmetič, Ivana  |4 aut 
700 1 |a Lešić, Tina  |4 aut 
700 1 |a Murati, Teuta  |4 aut 
700 1 |a Pleadin, Jelka  |4 aut 
773 0 |t Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online)  |x 1847-7461  |g 14 (2019), 1/2 ; str. 33-38  |w nsk.(HR-ZaNSK)000740670 
981 |b Be2019  |b B05/19 
998 |b tino2012 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.4 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/224621  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr