Ciklopiazonična kiselina
Mikotoksini su proizvodi sekundarnog metabolizma toksikogenih plijesni koji predstavljaju vrlo česte onečišćivače hrane i hrane za životinje. Ciklopiazonična kiselina (CPA) je indol-tetraminska kiselina koju sintetiziraju različite plijesni iz rodova Penicillium (P. griseofulvum, P. camemberti, P. c...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001079512/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online) 14 (2019), 1/2 ; str. 33-38 |
Glavni autori: | Kiš, Maja, inženjerka bioprocesnog inženjerstva (Author), Vulić, Ana, Kmetič, Ivana, Lešić, Tina, Murati, Teuta, Pleadin, Jelka |
Vrsta građe: | e-članak |
Jezik: | hrv |
Predmet: | |
Online pristup: |
https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.4 Hrčak |
LEADER | 03612naa a22004334i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01001079512 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20201202140029.0 | ||
006 | m d | ||
007 | cr|||||||||||| | ||
008 | 201102s2019 ci a |o |0|| ||hrv | ||
024 | 7 | |2 doi |a 10.31895/hcptbn.14.1-2.4 | |
035 | |a (HR-ZaNSK)001079512 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a hrv |b hrv |b eng | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | 1 | |a 636/639 |2 2011 | |
080 | 1 | |a 66 |2 2011 | |
100 | 1 | |a Kiš, Maja, |c inženjerka bioprocesnog inženjerstva |4 aut | |
245 | 1 | 0 | |a Ciklopiazonična kiselina |h [Elektronička građa] : |b toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina = Cyclopiazonic acid : toxicity and prevalence of insufficiently investigated mycotoxin / |c Maja Kiš, Ana Vulić, Ivana Kmetič, Tina Lešić, Teuta Murati, Jelka Pleadin. |
246 | 3 | 1 | |a Cyclopiazonic acid : |b toxicity and prevalence of insufficiently investigated mycotoxin |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: str, 37-38. | ||
504 | |a Sažetak ; Abstract. | ||
520 | |a Mikotoksini su proizvodi sekundarnog metabolizma toksikogenih plijesni koji predstavljaju vrlo česte onečišćivače hrane i hrane za životinje. Ciklopiazonična kiselina (CPA) je indol-tetraminska kiselina koju sintetiziraju različite plijesni iz rodova Penicillium (P. griseofulvum, P. camemberti, P. commune, P. dipodomyicola) i Aspergillus (A. flavus, A. oryzae, A. tamarii). CPA je prirodni kontaminant hrane biljnog (kukuruz, kikiriki, riža) i animalnog podrijetla, uključujući mlijeko, sir i suhomesnate proizvode. Česta zajednička pojavnost CPA i aflatoksina u hrani i hrani za životinje upućuje na moguće sinergističko djelovanje. Iako toksični učinci CPA nisu detaljno proučeni, kod pojedinih životinjskih vrsta dokazano je tremorgeno, neurokemijsko i imunosupresivno djelovanje. S obzirom da je CPA slabo istražen mikotoksin, nužna su daljnja istraživanja njegove toksičnosti, pojavnosti te sinergističkog učinka više različitih mikotoksina koji se mogu nalaziti u istoj namirnici. | ||
520 | |a Mycotoxins are secondary metabolism products of toxigenic fungi that represent common contaminants of food and feed. Cyclopiazonic acid (CPA) is an indole-tetramic acid synthesized by moulds of the genera Penicillium (P. griseofulvum, P. camemberti, P. commune, P. dipodomyicola) and Aspergillus (A. flavus, A. oryzae, A. tamarii). CPA is a natural contaminant of vegetal products (corn, peanuts, rice) and food of animal origin including milk, cheese and fermented meat products. Common co-occurence of CPA and aflatoxins indicates a possible synergistic effect. Although the toxicity of CPA was not examined in detail, some animal species confirmed its tremorgenic, neurochemical and immunosupressive properties. Given the scarcity of the data about CPA, further research of its toxicity, prevalence and synergistic effects of different co-occuring mycotoxins, are required. | ||
653 | 0 | |a Ciklopiazonična kiselina |a Mikotoksini |a Hrana za životinje |a Hrana |a Toksičnost | |
700 | 1 | |a Vulić, Ana |4 aut | |
700 | 1 | |a Kmetič, Ivana |4 aut | |
700 | 1 | |a Lešić, Tina |4 aut | |
700 | 1 | |a Murati, Teuta |4 aut | |
700 | 1 | |a Pleadin, Jelka |4 aut | |
773 | 0 | |t Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online) |x 1847-7461 |g 14 (2019), 1/2 ; str. 33-38 |w nsk.(HR-ZaNSK)000740670 | |
981 | |b Be2019 |b B05/19 | ||
998 | |b tino2012 | ||
856 | 4 | 0 | |u https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.4 |
856 | 4 | 0 | |u https://hrcak.srce.hr/224621 |y Hrčak |
856 | 4 | 1 | |y Digitalna.nsk.hr |