Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline
U ovom radu istražena je mogućnost primjene bakterijskih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 za proizvodnju probiotičkih napitaka od permeata mlijeka, obogaćenih sa 10 % (v/v) retentata sirutke. U prethodnim istraživanjima, sklopu probiotičkog ko...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000742105/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Mljekarstvo 59 (2009), 1 ; str. 11-19 |
Glavni autor: | Leboš Pavunc, Andreja (-) |
Ostali autori: | Turk, Josip, prehrambeni biotehnolog (-), Kos, Blaženka, Beganović, Jasna, Frece, Jadranka, Mahnet, Stjepan, Kirin, Slavko, agronom, Šušković, Jagoda |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | hrv |
Predmet: | |
Online pristup: |
Mljekarstvo |
LEADER | 02156caa a2200373 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000742105 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20181106111059.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 100527s2009 ci ||| ||hrv | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000742105 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a hrv |b eng | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | |a 636/637 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Leboš Pavunc, Andreja | |
245 | 1 | 0 | |a Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline / |c Andreja Leboš Pavunc, Josip Turk, Blaženka Kos, Jasna Beganović, Jadranka Frece, Stjepan Mahnet, Slavko Kirin, Jagoda Šušković. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 24 jed | ||
504 | |a Summary | ||
520 | |a U ovom radu istražena je mogućnost primjene bakterijskih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 za proizvodnju probiotičkih napitaka od permeata mlijeka, obogaćenih sa 10 % (v/v) retentata sirutke. U prethodnim istraživanjima, sklopu probiotičkog koncepta, definirana su probiotička svojstva navedenih sojeva bakterija mliječne kiseline. Nakon kntrolirane fermentacije permeata mlijeka obogaćenih sa 10 % (v/v) retentata sirutke, probiotički sojevi su proizveli cca 7,4 g/L mliječne kiseline, pH-vrijednost iznosila je oko 4,7, a broj živih stanica je bio cca 108 CFU/mL. Broj živih stanica primijenjenih probiotičkih sojeva, identificiranih RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) metodom, održao se na cca 107 CFU/mL tijekom 28 dana čuvanja pri temperaturi od 4 °C | ||
653 | 0 | |a Permeat mlijeko |a Probiotički napitci | |
700 | 1 | |a Turk, Josip, |c prehrambeni biotehnolog | |
700 | 1 | |a Kos, Blaženka | |
700 | 1 | |a Beganović, Jasna | |
700 | 1 | |a Frece, Jadranka | |
700 | 1 | |a Mahnet, Stjepan | |
700 | 1 | |a Kirin, Slavko, |c agronom | |
700 | 1 | |a Šušković, Jagoda | |
773 | 0 | |t Mljekarstvo |x 0026-704X |g 59 (2009), 1 ; str. 11-19 | |
981 | |b B07/09 |p CRO | ||
998 | |a dalo100830 |c đluo120828 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://hrcak.srce.hr/mljekarstvo |y Mljekarstvo |