Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline

U ovom radu istražena je mogućnost primjene bakterijskih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 za proizvodnju probiotičkih napitaka od permeata mlijeka, obogaćenih sa 10 % (v/v) retentata sirutke. U prethodnim istraživanjima, sklopu probiotičkog ko...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000742105/Details
Matična publikacija: Mljekarstvo
59 (2009), 1 ; str. 11-19
Glavni autor: Leboš Pavunc, Andreja (-)
Ostali autori: Turk, Josip, prehrambeni biotehnolog (-), Kos, Blaženka, Beganović, Jasna, Frece, Jadranka, Mahnet, Stjepan, Kirin, Slavko, agronom, Šušković, Jagoda
Vrsta građe: Članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: Mljekarstvo
LEADER 02156caa a2200373 i 4500
001 NSK01000742105
003 HR-ZaNSK
005 20181106111059.0
007 ta
008 100527s2009 ci ||| ||hrv
035 |a (HR-ZaNSK)000742105 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 |a 636/637  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Leboš Pavunc, Andreja 
245 1 0 |a Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline /  |c Andreja Leboš Pavunc, Josip Turk, Blaženka Kos, Jasna Beganović, Jadranka Frece, Stjepan Mahnet, Slavko Kirin, Jagoda Šušković. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 24 jed 
504 |a Summary 
520 |a U ovom radu istražena je mogućnost primjene bakterijskih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 za proizvodnju probiotičkih napitaka od permeata mlijeka, obogaćenih sa 10 % (v/v) retentata sirutke. U prethodnim istraživanjima, sklopu probiotičkog koncepta, definirana su probiotička svojstva navedenih sojeva bakterija mliječne kiseline. Nakon kntrolirane fermentacije permeata mlijeka obogaćenih sa 10 % (v/v) retentata sirutke, probiotički sojevi su proizveli cca 7,4 g/L mliječne kiseline, pH-vrijednost iznosila je oko 4,7, a broj živih stanica je bio cca 108 CFU/mL. Broj živih stanica primijenjenih probiotičkih sojeva, identificiranih RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) metodom, održao se na cca 107 CFU/mL tijekom 28 dana čuvanja pri temperaturi od 4 °C 
653 0 |a Permeat mlijeko  |a Probiotički napitci 
700 1 |a Turk, Josip,  |c prehrambeni biotehnolog 
700 1 |a Kos, Blaženka 
700 1 |a Beganović, Jasna 
700 1 |a Frece, Jadranka 
700 1 |a Mahnet, Stjepan 
700 1 |a Kirin, Slavko,  |c agronom 
700 1 |a Šušković, Jagoda 
773 0 |t Mljekarstvo  |x 0026-704X  |g 59 (2009), 1 ; str. 11-19 
981 |b B07/09  |p CRO 
998 |a dalo100830  |c đluo120828 
856 4 2 |u http://hrcak.srce.hr/mljekarstvo  |y Mljekarstvo