Characterisation and classification of Croatian honey by physicochemical parameters
Sažetak: Svrha je ovog istraživanja bila karakterizacija 8 različitih monoflornih i multiflornih;;vrsta hrvatskih medova (ukupno 254 uzoraka iz tri sezone: 2003, 2004. i 2005) temeljena na;;11 uobičajenih fizikalno-kemijskih parametara (maseni udio vode, maseni udio ukupnih;;reducirajućih šečera, ma...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716988/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 4 ; str. 355-367 |
Glavni autor: | Šarić, Goran, inženjer prehrambene tehnologije (-) |
Ostali autori: | Matković, Domagoj (-), Hruškar, Mirjana, inženjerka prehrambene tehnologije, Vahčić, Nada |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 03040caa a2200325 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000716988 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20120910103934.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091022s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)719560 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000716988 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 664 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Šarić, Goran, |c inženjer prehrambene tehnologije | |
245 | 1 | 0 | |a Characterisation and classification of Croatian honey by physicochemical parameters / |c Goran Šarić, Domagoj Matković, Mirjana Hruškar and Nada Vahčić. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 46 jed | ||
520 | 8 | |a Sažetak: Svrha je ovog istraživanja bila karakterizacija 8 različitih monoflornih i multiflornih;;vrsta hrvatskih medova (ukupno 254 uzoraka iz tri sezone: 2003, 2004. i 2005) temeljena na;;11 uobičajenih fizikalno-kemijskih parametara (maseni udio vode, maseni udio ukupnih;;reducirajućih šečera, maseni udio saharoze, maseni udio pepela, električna provodljivost,;;kiselost, aktivnost invertaze i dijastaze, udio hidroksimetilfurfurala (HMF), udio prolina i kut;;zakretanja svjetlosti). Na razlike u navedenim parametrima određenih u svim uzorcima meda;;utječu različiti faktori, kao što su botaničko porijeklo te klimatske i regionalne prilike. Nakon;;karakterizacije i utvrđivanja svih parametara u uzorcima, rezultati dobiveni od dvije;;monoflorne vrste (bagrem - Robinia pseudoacacia i kesten - Aesculus hippocastanum) i dvije;;multiflorne vrste (cvjetni i livadni) podvrgnuti su statističkim analizama raspoznavanja;;uzoraka. Upotrijebljene su dvije metode: razvrstavanje podataka (eng. cluster analysis - CA) i;;analiza osnovnih komponenata (engl. principal component analysis - PCA), radi utvrđivanja;;mogućnosti diferencijacije hrvatskih medova različitog botaničkog porijekla prema njihovim;;fizikalno-kemijskim profilima. Razvrstavanjem podataka dobivene su dvije skupine, od kojih;;prva odgovara najbolje razvrstanoj skupini meda bagrema, a druga raspršenoj skupini koja se;;sastoji od ostale tri vrste ispitivanih medova (kestenov, cvjetni i livadni). Analizom osnovnih;;komponenata, tj. prvih dviju komponenata dobivena je prosječna vrijednost od 50,5 %;;varijance podataka. Te su dvije statističke metode pokazale da fizikalno-kemijski parametri;;mogu dati dovoljno informacija koje omogućavaju klasifikaciju i razlikovanje četiriju;;različitih vrsta meda ispitivanih u istraživanju (bagremov, kestenov, cvjetni i livadni);; | |
653 | 0 | |a Med |a Klaster analiza |a Analiza osnovnih komponenata | |
653 | 5 | |a Hrvatska | |
700 | 1 | |a Matković, Domagoj | |
700 | 1 | |a Hruškar, Mirjana, |c inženjerka prehrambene tehnologije | |
700 | 1 | |a Vahčić, Nada | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 4 ; str. 355-367 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B09/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091022 |c vol2o120910 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |