Characterisation and classification of Croatian honey by physicochemical parameters

Sažetak: Svrha je ovog istraživanja bila karakterizacija 8 različitih monoflornih i multiflornih;;vrsta hrvatskih medova (ukupno 254 uzoraka iz tri sezone: 2003, 2004. i 2005) temeljena na;;11 uobičajenih fizikalno-kemijskih parametara (maseni udio vode, maseni udio ukupnih;;reducirajućih šečera, ma...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716988/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 4 ; str. 355-367
Glavni autor: Šarić, Goran, inženjer prehrambene tehnologije (-)
Ostali autori: Matković, Domagoj (-), Hruškar, Mirjana, inženjerka prehrambene tehnologije, Vahčić, Nada
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 03040caa a2200325 ir4500
001 NSK01000716988
003 HR-ZaNSK
005 20120910103934.0
007 ta
008 091022s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)719560 
035 |a (HR-ZaNSK)000716988 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 664  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Šarić, Goran,  |c inženjer prehrambene tehnologije 
245 1 0 |a Characterisation and classification of Croatian honey by physicochemical parameters /  |c Goran Šarić, Domagoj Matković, Mirjana Hruškar and Nada Vahčić. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 46 jed 
520 8 |a Sažetak: Svrha je ovog istraživanja bila karakterizacija 8 različitih monoflornih i multiflornih;;vrsta hrvatskih medova (ukupno 254 uzoraka iz tri sezone: 2003, 2004. i 2005) temeljena na;;11 uobičajenih fizikalno-kemijskih parametara (maseni udio vode, maseni udio ukupnih;;reducirajućih šečera, maseni udio saharoze, maseni udio pepela, električna provodljivost,;;kiselost, aktivnost invertaze i dijastaze, udio hidroksimetilfurfurala (HMF), udio prolina i kut;;zakretanja svjetlosti). Na razlike u navedenim parametrima određenih u svim uzorcima meda;;utječu različiti faktori, kao što su botaničko porijeklo te klimatske i regionalne prilike. Nakon;;karakterizacije i utvrđivanja svih parametara u uzorcima, rezultati dobiveni od dvije;;monoflorne vrste (bagrem - Robinia pseudoacacia i kesten - Aesculus hippocastanum) i dvije;;multiflorne vrste (cvjetni i livadni) podvrgnuti su statističkim analizama raspoznavanja;;uzoraka. Upotrijebljene su dvije metode: razvrstavanje podataka (eng. cluster analysis - CA) i;;analiza osnovnih komponenata (engl. principal component analysis - PCA), radi utvrđivanja;;mogućnosti diferencijacije hrvatskih medova različitog botaničkog porijekla prema njihovim;;fizikalno-kemijskim profilima. Razvrstavanjem podataka dobivene su dvije skupine, od kojih;;prva odgovara najbolje razvrstanoj skupini meda bagrema, a druga raspršenoj skupini koja se;;sastoji od ostale tri vrste ispitivanih medova (kestenov, cvjetni i livadni). Analizom osnovnih;;komponenata, tj. prvih dviju komponenata dobivena je prosječna vrijednost od 50,5 %;;varijance podataka. Te su dvije statističke metode pokazale da fizikalno-kemijski parametri;;mogu dati dovoljno informacija koje omogućavaju klasifikaciju i razlikovanje četiriju;;različitih vrsta meda ispitivanih u istraživanju (bagremov, kestenov, cvjetni i livadni);; 
653 0 |a Med  |a Klaster analiza  |a Analiza osnovnih komponenata 
653 5 |a Hrvatska 
700 1 |a Matković, Domagoj 
700 1 |a Hruškar, Mirjana,  |c inženjerka prehrambene tehnologije 
700 1 |a Vahčić, Nada 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 4 ; str. 355-367  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B09/08  |p CRO 
998 |a luko091022  |c vol2o120910 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology