Uklanjanje kompleksa β-glukan-AFM1 iz mlijeka

Mikotoksini su sekundarni metaboliti toksikotvornih plijesni te su česti kontaminanti raznih prehrambenih proizvoda. Pojava aflatoksina M1 (AFM1) u mlijeku, prijetnja je zdravlju potrošača, posebice maloj djeci te dovodi do ekonomskih gubitaka zbog zbrinjavanja kontaminiranog mlijeka. Metode uklanja...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001029087/Details
Matična publikacija: Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online)
13 (2018), 3/4 ; str. 136-139
Glavni autori: Jakopović, Željko, inženjer prehrambenog inženjerstva (Author), Čanak, Iva, Frece, Jadranka, Bošnir, Jasna, Ivešić, Martina, Kuharić, Željka, Pavlek, Željka, Markov, Ksenija
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.6
Hrčak
LEADER 03596naa a22004454i 4500
001 NSK01001029087
003 HR-ZaNSK
005 20190529132155.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 190502s2019 ci |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.31895/hcptbn.13.3-4.6 
035 |a (HR-ZaNSK)001029087 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 663  |2 2011 
080 1 |a 636/639  |2 2011 
100 1 |a Jakopović, Željko,  |c inženjer prehrambenog inženjerstva  |4 aut 
245 1 0 |a Uklanjanje kompleksa β-glukan-AFM1 iz mlijeka  |h [Elektronička građa] /  |c Željko Jakopović, Iva Čanak, Jadranka Frece, Jasna Bošnir, Martina Ivešić, Željka Kuharić, Željka Pavlek, Ksenija Markov. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 21 jed. 
504 |a Sažetak ; Abstract. 
520 |a Mikotoksini su sekundarni metaboliti toksikotvornih plijesni te su česti kontaminanti raznih prehrambenih proizvoda. Pojava aflatoksina M1 (AFM1) u mlijeku, prijetnja je zdravlju potrošača, posebice maloj djeci te dovodi do ekonomskih gubitaka zbog zbrinjavanja kontaminiranog mlijeka. Metode uklanjanja i/ili redukcije mikotoksina koje se koriste u prehrambenoj industriji troše velike količine energije i kemijskih sredstava, stoga biološke metode sve više dobivaju na značaju zbog svoje netoksičnosti i ekološkog aspekta. Cilj ovog rada je bio odrediti količinu nevezanog AFM1 nakon uklanjanja kompleksa β-glukan-AFM1 pomoću Centricon 70 Plus, MWCO 100 kDa filtera. U radu je upotrijebljen komercijalni β-glukan dobiven iz zobi i β-glukan izoliran iz biomase kvasca. Rezultati istraživanja ukazuju da je nakon uklanjanja kompleksa β-glukan-AFM1 u uzorku mlijeka zaostalo 35% AFM1 u slučaju kada je β-glukan dobiven iz zobi, odnosno 36,4% AFM1 kada je β-glukan izoliran iz kvasca. 
520 |a Mycotoxins are secondary metabolites of toxic molds and are common contaminants of various food products. The appearance of aflatoxin M1 (AFM1 ) in milk is a threat to consumers' health, especially to small children and leads to economic losses due to the disposal of contaminated milk. Methods of removal and/or reduction of mycotoxins used in the food industry consume large amounts of energy and chemical resources, so biological methods are increasingly gaining importance beacause of its non-toxicity and ecological aspect. The aim of this study was to determine the amount of unbound AFM1 after removing the β-glucan-AFM1 complex using Centricon 70 Plus, MWCO 100 kDa filter. The commercial β-glucan obtained from oats and β-glucan isolated from yeast biomass were used in this paper. The results show that after the removal of complexes in the milk sample, level of retained AFM1 was 35% for b-glucan obtained from oats and 36.4% for β-glucan isolated from yeast, respectively. 
653 0 |a Mikotoksini  |a Aflatoksin M1  |a β-glukan  |a Mlijeko  |a Kvasac  |a Zob 
700 1 |a Čanak, Iva  |4 aut 
700 1 |a Frece, Jadranka  |4 aut 
700 1 |a Bošnir, Jasna  |4 aut 
700 1 |a Ivešić, Martina  |4 aut 
700 1 |a Kuharić, Željka  |4 aut 
700 1 |a Pavlek, Željka  |4 aut 
700 1 |a Markov, Ksenija  |4 aut 
773 0 |t Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online)  |x 1847-7461  |g 13 (2018), 3/4 ; str. 136-139  |w nsk.(HR-ZaNSK)000740670 
981 |b Be2019  |b B01/19 
998 |b dalo1905 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.6 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/217741  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr