Uklanjanje kompleksa β-glukan-AFM1 iz mlijeka
Mikotoksini su sekundarni metaboliti toksikotvornih plijesni te su česti kontaminanti raznih prehrambenih proizvoda. Pojava aflatoksina M1 (AFM1) u mlijeku, prijetnja je zdravlju potrošača, posebice maloj djeci te dovodi do ekonomskih gubitaka zbog zbrinjavanja kontaminiranog mlijeka. Metode uklanja...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001029087/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online) 13 (2018), 3/4 ; str. 136-139 |
Glavni autori: | Jakopović, Željko, inženjer prehrambenog inženjerstva (Author), Čanak, Iva, Frece, Jadranka, Bošnir, Jasna, Ivešić, Martina, Kuharić, Željka, Pavlek, Željka, Markov, Ksenija |
Vrsta građe: | e-članak |
Jezik: | hrv |
Predmet: | |
Online pristup: |
https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.6 Hrčak |
LEADER | 03596naa a22004454i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01001029087 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20190529132155.0 | ||
006 | m d | ||
007 | cr|||||||||||| | ||
008 | 190502s2019 ci |o |0|| ||hrv | ||
024 | 7 | |2 doi |a 10.31895/hcptbn.13.3-4.6 | |
035 | |a (HR-ZaNSK)001029087 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a hrv |b hrv |b eng | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | 1 | |a 663 |2 2011 | |
080 | 1 | |a 636/639 |2 2011 | |
100 | 1 | |a Jakopović, Željko, |c inženjer prehrambenog inženjerstva |4 aut | |
245 | 1 | 0 | |a Uklanjanje kompleksa β-glukan-AFM1 iz mlijeka |h [Elektronička građa] / |c Željko Jakopović, Iva Čanak, Jadranka Frece, Jasna Bošnir, Martina Ivešić, Željka Kuharić, Željka Pavlek, Ksenija Markov. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 21 jed. | ||
504 | |a Sažetak ; Abstract. | ||
520 | |a Mikotoksini su sekundarni metaboliti toksikotvornih plijesni te su česti kontaminanti raznih prehrambenih proizvoda. Pojava aflatoksina M1 (AFM1) u mlijeku, prijetnja je zdravlju potrošača, posebice maloj djeci te dovodi do ekonomskih gubitaka zbog zbrinjavanja kontaminiranog mlijeka. Metode uklanjanja i/ili redukcije mikotoksina koje se koriste u prehrambenoj industriji troše velike količine energije i kemijskih sredstava, stoga biološke metode sve više dobivaju na značaju zbog svoje netoksičnosti i ekološkog aspekta. Cilj ovog rada je bio odrediti količinu nevezanog AFM1 nakon uklanjanja kompleksa β-glukan-AFM1 pomoću Centricon 70 Plus, MWCO 100 kDa filtera. U radu je upotrijebljen komercijalni β-glukan dobiven iz zobi i β-glukan izoliran iz biomase kvasca. Rezultati istraživanja ukazuju da je nakon uklanjanja kompleksa β-glukan-AFM1 u uzorku mlijeka zaostalo 35% AFM1 u slučaju kada je β-glukan dobiven iz zobi, odnosno 36,4% AFM1 kada je β-glukan izoliran iz kvasca. | ||
520 | |a Mycotoxins are secondary metabolites of toxic molds and are common contaminants of various food products. The appearance of aflatoxin M1 (AFM1 ) in milk is a threat to consumers' health, especially to small children and leads to economic losses due to the disposal of contaminated milk. Methods of removal and/or reduction of mycotoxins used in the food industry consume large amounts of energy and chemical resources, so biological methods are increasingly gaining importance beacause of its non-toxicity and ecological aspect. The aim of this study was to determine the amount of unbound AFM1 after removing the β-glucan-AFM1 complex using Centricon 70 Plus, MWCO 100 kDa filter. The commercial β-glucan obtained from oats and β-glucan isolated from yeast biomass were used in this paper. The results show that after the removal of complexes in the milk sample, level of retained AFM1 was 35% for b-glucan obtained from oats and 36.4% for β-glucan isolated from yeast, respectively. | ||
653 | 0 | |a Mikotoksini |a Aflatoksin M1 |a β-glukan |a Mlijeko |a Kvasac |a Zob | |
700 | 1 | |a Čanak, Iva |4 aut | |
700 | 1 | |a Frece, Jadranka |4 aut | |
700 | 1 | |a Bošnir, Jasna |4 aut | |
700 | 1 | |a Ivešić, Martina |4 aut | |
700 | 1 | |a Kuharić, Željka |4 aut | |
700 | 1 | |a Pavlek, Željka |4 aut | |
700 | 1 | |a Markov, Ksenija |4 aut | |
773 | 0 | |t Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online) |x 1847-7461 |g 13 (2018), 3/4 ; str. 136-139 |w nsk.(HR-ZaNSK)000740670 | |
981 | |b Be2019 |b B01/19 | ||
998 | |b dalo1905 | ||
856 | 4 | 0 | |u https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.6 |
856 | 4 | 0 | |u https://hrcak.srce.hr/217741 |y Hrčak |
856 | 4 | 1 | |y Digitalna.nsk.hr |