The perspectives of fresh-cut fruits and vegetables on the Zagreb market

The fresh-cut fruits and vegetables (FCFV) are defined as products that have been trimmed and/or peeled and/or cut into 100% usable product that is bagged or pre-packaged to offer consumers a high nutrition, convenience and flavor while still maintaining its freshness. Fruits and vegetables (FV) are...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001094861/Details
Matična publikacija: Glasnik zaštite bilja (Online)
43 (2020), 4 ; str. 76-85
Glavni autori: Levaj, Branka (Author), Matijević, Božidar, Zorić, Zoran, kemičar, Dragović-Uzelac, Verica, Bursać Kovačević, Danijela, Lončarić, Sanja, prehrambena biotehnologinja, Pedisić, Sandra, Elez Garofulić, Ivona, Mrvčić, Jasna, Čošić, Zrinka, Repajić, Maja
Vrsta građe: e-članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.10
Hrčak
LEADER 05200naa a22004814i 4500
001 NSK01001094861
003 HR-ZaNSK
005 20210406101218.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 210319s2020 ci d |o |0|| ||eng
024 7 |2 doi  |a 10.31727/gzb.43.4.10 
035 |a (HR-ZaNSK)001094861 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 663  |2 2011 
100 1 |a Levaj, Branka  |4 aut 
245 1 4 |a The perspectives of fresh-cut fruits and vegetables on the Zagreb market  |h [Elektronička građa] /  |c Branka Levaj, Božidar Matijević, Zoran Zorić, Verica Dragović-Uzelac, Danijela Bursać Kovačević, Sanja Lončarić, Sandra Pedisić, Ivona Elez Garofulić, Jasna Mrvčić, Zrinka Čošić, Maja Repajić. 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: str. 84-85. 
504 |a Summary ; Sažetak. 
520 |a The fresh-cut fruits and vegetables (FCFV) are defined as products that have been trimmed and/or peeled and/or cut into 100% usable product that is bagged or pre-packaged to offer consumers a high nutrition, convenience and flavor while still maintaining its freshness. Fruits and vegetables (FV) are abundant with phytochemicals that indicate beneficial influence on human health when consumed frequently and as a part of daily diet. Healthy conscious consumers appreciate convenience of FCFV, but due to its extreme perishability sometimes their quality and safety may be questionable leading to its shortened shelf-life. Optimal processing as well as distribution conditions are imperative for prolonging their shelf-life. Hence, the prototype of vending machine (VM) for FCFV which could replace usual salad bars in food services and maintaining the highest hygiene criteria was constructed by funding of the BICRO-project and implemented at Faculty of Food Technology and Biotechnology University of Zagreb. In the first part of this study, performance of VM prototype in the cold storage of fresh-cut (FC) apple during 7 days was investigated and interest for FCFV by oral survey with Zagreb citizens was examined in the second part. Quality and sensory characteristics of FC apples stored in VM remained satisfactory for 4 days and microbial analysis showed that VM could provide a safe product for 7 days. Furthermore, the need for such device confirmed the tendency of consumers to choose their own FCFV combinations and purchase such products near the workplace. In general, market analysis proved increased consumers demand for FCFV. 
520 |a Svježe rezano (eng. fresh-cut; FC) voće ili povrće predstavlja voće ili povrće oprano, oguljeno i/ili narezano i zapakirano, u potpunosti iskoristivo, praktično te sačuvane nutritivne vrijednosti, okusa i svježine. Voće i povrće obiluje biološki aktivnim spojevima koji imaju blagotvorni učinak na zdravlje ljudi ako se konzumiraju često i svakodnevno. Zdravstveno osviješteni potrošači cijene takve proizvode zbog njihove praktičnost iako su skloni brzom kvarenju što utječe na skraćenje roka trajanja tih proizvoda. Optimalni uvjeti proizvodnje kao i uvjeti prodaje nužni su za održavanje njihove ispravnosti u predviđenom roku trajanja. U okviru BICRO-projekta koji se provodio na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izrađen je prototip automata koji bi mogao zamijeniti serviranje FC voća i povrća na način tzv. salad-bara i osigurati najviše higijenske uvjete serviranja takve hrane. U prvom dijelu ovog istraživanja ispitan je rad prototipa sa svježe narezanom jabukom tijekom 7 dana, a u drugom dijelu provedena je usmena anketa građana Zagreba o njihovim navikama i interesu vezano za FC voće i povrće. Kvaliteta i senzorske osobine FC jabuka skladištenih u prototipu bile su zadovoljavajuće 4 dana, a mikrobiološka analiza pokazala je da prototip daje siguran proizvod kroz 7 dana. Temeljem odgovora građana koji su iskazali interes da prilikom kupovine FC voća i povrća sami biraju vlastitu kombinaciju te da im je moguće kupovati takve proizvode i blizu radnog mjesta, čini se da postoji potreba za postojanjem ovakvog automata. Općenito, analiza tržišta ukazala je da građani kupuju FC proizvode i da postoji interes za proširenjem ponude. 
653 0 |a Voće i povrće  |a Svježe rezano voće i povrće  |a Automati  |a Mikrobiološka analiza  |a Analiza tržišta 
653 5 |a Zagreb 
700 1 |a Matijević, Božidar  |4 aut 
700 1 |a Zorić, Zoran,  |c kemičar  |4 aut 
700 1 |a Dragović-Uzelac, Verica  |4 aut 
700 1 |a Bursać Kovačević, Danijela  |4 aut 
700 1 |a Lončarić, Sanja,  |c prehrambena biotehnologinja  |4 aut 
700 1 |a Pedisić, Sandra  |4 aut 
700 1 |a Elez Garofulić, Ivona  |4 aut 
700 1 |a Mrvčić, Jasna  |4 aut 
700 1 |a Čošić, Zrinka  |4 aut 
700 1 |a Repajić, Maja  |4 aut 
773 0 |t Glasnik zaštite bilja (Online)  |x 2584-3265  |g 43 (2020), 4 ; str. 76-85  |w nsk.(HR-ZaNSK)000965205 
981 |b Be2020  |b B02/20 
998 |b dalo2104 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.10 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/241589  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr